Támogatásaink

Stang Bádogos - Bádogos munka, Fémlemez fedés, Vízszigetelés, Bádogos termékek és kiegészítők gyártása

Hírek - Levéltári fotókat is felhasználtak a felújításhoz - paksi templom, elismerő oklevél

Vissza

Levéltári fotókat is felhasználtak a felújításhoz - paksi templom, elismerő oklevél

A toronysisak és az oldalsó bejárat fémlemez fedésének elkészítése nem bizonyult szokatlan, vagy különösebben nehéz munkának a Stang Kft. kivitelező csapata számára, de a díszműbádogos szerkezetek rekonstruálása – melyeknek egyes részei már teljesen hiányoztak – érdekes feladat volt.

A paksi református templom toronysisakjának fedését teljes egészében kicserélték, az aljzatátfelújították a rekonstrukció során; a bádogosmunkák kivitelezéséért a szajki Stang BádogosKft. kapott elismerő oklevelet a 2009-es Év Tetője pályázaton. A sisak tükörfedése előpatinázottRheinzink fémlemezből készült. Az oldalsó bejárat fedéséhez szintén Rheinzink fémlemezthasználtak, állókorcos kivitelben beépítve, fekvő ereszcsatornával. Megújult a templomhajóhódfarkú cserépfedése is; ehhez a bádogos kivitelező feladata a szegélyezés és a fekvőereszcsatorna elkészítése volt.

A megbízást alapvetően Klenk Csabának, a tavaly Ybl-díjat nyert paksi építésznek köszönhetik- tudtuk meg Stang Ákostól. A szakember az ÉMSZ Híreknek nyilatkozva elmondta: atervezővel korábban több helyi munkán is együttműködtek már; többek közt a néhányévvel ezelőtt az építészek körében nagy figyelmet keltett paksi rendelőintézet épületén is. Atemplom felújításának tervezője, műszaki ellenőre - és egyáltalán, a beruházás felügyelője -Klenk Csaba volt, így szinte természetes volt, hogy a Stang Kft.-t kérték fel a bádogosmunkákra.Mivel a klasszikus megjelenésű, barokk hagyományokat követő épület műemlék, a felújításnakaz eredeti állapot gondos rekonstrukciójával kellett történnie. Ennek a díszműbádogosszerkezetek esetében volt különösen nagy jelentősége. Alapvetően a toronydíszről és kéttovábbi csúcsdíszről van szó, valamint a torony négy oldalán elhelyezkedő vízszintes zsalusszellőzőablakokról. "Az eredeti tárgyakat beszállítottuk a műhelyünkbe, szétszedtük, és ennekalapján készítettük el az új szerkezetet. Bizonyos részek viszont teljesen hiányoztak, ezeket apaksi levéltárból származó fotók felhasználásával próbáltuk újra elkészíteni, és így kiegészíteni adíszítéseket" - magyarázza kérdésünkre Stang Ákos.

"Csak reménykedni tudunk" - mondja a mester, amikor az idei esztendő kilátásairól kérdezzük.

"Tavaly januárban volt még néhány 2009-ről átcsúszó munkánk, de februártól áprilisig nagyonkilátástalannak tűnt a helyzet. Aztán áprilistól befutott jónéhány olyan megbízás, amelyekhezpályázati pénzeket használtak fel: fürdő, szálloda, könyvtár is volt ezek között" - idézi fel StangÁkos az egy évvel ezelőtti állapotokat, és mintha most is hasonlóan alakulna a helyzet: "Nagyoncsendesen indult az év, túlterhelésről szó sincs... Viszont egy iskolabővítési és hotelépítési munkát márbiztosan elnyertünk. Bízom abban, hogy idén is jó második félévünk lesz" - teszi hozzá.

B. G.

Feltöltve: 2011-04-27 11:47