Támogatásaink

Stang Bádogos - Bádogos munka, Fémlemez fedés, Vízszigetelés, Bádogos termékek és kiegészítők gyártása

Hírek - A külföldi partnerek elvárják

Vissza

A külföldi partnerek elvárják

Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a mesterlevél. A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze, ugyan a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember a kézműves szakmákban mindig is jelen volt.

Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a mesterlevél. A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze, ugyan a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember a kézműves szakmákban mindig is jelen volt. A mai mesterekkel szemben ugyan korunk már más követelményeket állít, azonban egyetlen dolog ma is érvényben van, az e címmel rendelkező szakemberek magas szakmai és etikai normák szerint végzik tevékenységüket. A szakma csúcsát, a legmagasabb szintet a mestercím elnyerése jelenti.

Már messziről látszanak a szajki Stang Bádogos Kft. egyedi tetőmegoldású épületei. A műhelyben és az irodában egész nap nagy a forgalom. A cég irányítója, egyik tulajdonosa Stang Ákos számos díj tulajdonosa. A fiatal bádogosmester édesapja nyomdokaiba lépve választotta ezt a szakmát. Az volt a terve, ha végez hozzá hasonlóan ő is Ausztriában vállal munkát. Azonban ez nem valósulhatott meg végül, le kellett a tervéről mondania, ugyanis nem kapott munkavállalási engedélyt.

Mint mondja, gyerekként testközelből ismerkedhetett meg a bádogos mesterséggel, ugyanis az édesapja másodállásban itthon is dolgozott. Az különösen tetszett neki, hogy miközben a keze alatt alakul számos formává a fém, kevesebb zajjal és porral jár, mint például a fa megmunkálása. A rokonságban ugyan vannak asztalosok is, akiknek a műhelyében többször is megfordult. A tanulóévek az első másfél évben csalódást okoztak neki, mert nem azt kapta, amit várt.

- Akkor tetszett meg igazán a bádogozás, amikor az iskolai szünetekben Ausztriában dolgoztam, ahol a fémlemez fedéssel megismerkedtem - mondja Stang Ákos bádogosmester. - A szakma alapjait, Hirden Frick Ferenc bádogosnál lestem el, aki édesapám munkatársa volt. Őt kérte meg ugyanis, hogy vállaljon el. A szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően leérettségiztem, számos tanfolyamot elvégeztem.

Az édesapja 1999-ben tért végleg vissza Magyarországra, s akkor határozott úgy a család, megalapítják a saját cégüket. Stang Ákos, már ekkor is, mint egyéni vállalkozó dolgozott, s az első pillanattól volt alkalmazottja is. - Nagy hasznát vettem az Ausztriában a nyári gyakorlatokon szerzett tapasztalatoknak, ahol a legmodernebb technológiákkal, anyagokkal és eljárásokkal ismerkedhettem meg - hangsúlyozza.

Mindig nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy folyamatosan fejlessze a vállalkozását, s alkalmassá tegye fémlemezfedések készítésére. Folyamatosan növelték a létszámot is, majd 2003-ban kft.-vé alakultak. Jelenleg tizenkét alkalmazottjuk és egy tanulójuk van.

Az elmúlt években többször is sikerrel részt vettek az ÉMSZ által meghirdetett "ÉV TETŐJE" nívódíj pályázaton. Stang Ákos a kozármislenyi Suzuki szalon egyedi megoldású tetőfedéséért nívódíjat kapott. E mellett az ő kezük munkáját dicséri Pakson a rendelőintézet, a református templom, Marosvásárhelyen a magyar egyetem bádogozása. Az elmúlt esztendőben pedig a pécsi Yamaha Motroszalon homlokzat és tetőfedési munkáival nyerték el az "ÉV TETŐJE" nívódíj pályázaton a kategóriadíjat. E mellett a PREFA festett alumíniumot gyártó cég versenyén az egyik paksi irodaház homlokzati burkolásával, valamint egy szekszárdi családi ház tetőszerkezetével voltak ott a legjobbak között.

Munkája mellett arra is szakít időt, hogy folyamatosan fejlessze, képezze magát, ezért is vállalkozott a mester cím megszerzésére.

- Úgy gondoltam, soha nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség, s ebben is az édesapámat szerettem volna követni, aki szintén bádogos-mester - mondja. - Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy külföldön a vállalkozás kiváltásának feltétele a mestercím megléte. A külföldi partnerek - jelenleg osztrák megrendelőkkel tárgyalunk, nagy részükkel még abban az időben kerültünk kapcsolatba, amikor rendszeresen kijártunk Ausztriába dolgozni - éppen ezért elvárják, hogy egy cégvezető, akivel tárgyalnak, rendelkezzen mesterlevéllel.

A megrendelőik köre Szajk és térségéből kerül ki elsődlegesen, de már szinte az egész ország területén dolgoztak és dolgoznak, a családi házaktól a nagy épület együttesek bádogozásáig mindent csináltak már. A munkáik körének összetétele is nagyon vegyes, egyaránt megtalálhatók közöttük a kicsik ugyanúgy, mint a komplex megrendelések.

- Folyamatosan fejlesztjük a céget, mert fontosnak tartjuk, hogy minél magasabb színvonalon szolgáljuk ki a megrendelőinket, amelynek feltétele a legkorszerűbb eszközpark és technológia megléte. Éppen ezért az elmúlt esztendőben pályázati úton elnyert források felhasználásával hajlító-gépet, profilozót, csatornakészítő berendezést, kéményszegély készítőt, valamint a lágy tetőszigeteléshez hegesztő automatát szereztünk be. E mellett a szakmai tudásunkat is igyekszünk napra készen tartani, rendszeresen részt veszünk a tanfolyamokon, továbbképzéseken, a különböző fórumokon - fejezi be beszélgetésünket Stang Ákos, mert mennie kell, egy újabb megrendelő érkezett.

Forrás: Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

 

Feltöltve: 2011-07-22 10:33